Vår mail-adress

fredag 29 oktober 2010

Vi mäter

En dag i början på terminen hittade barnen på förskolan två kaninungar som låg nergrävda i sanden på gården. Vi tror kaninmamman grävt ner dem för att de skulle ligga skyddade från faror. Detta blev ett stort samtalsämne bland barnen och temat för hösten var klart.
Och när man nu har kanintema och ska få in matte i detta så passar det bra att prata om och mäta hur långt kaninen kan hoppa. Och hur långt barnen kan hoppa. Vi mäter också hur långa barnen är och jämför med hur hög kaninen är.
Och så här gör vi :


Hur långa är vi?
Först mäter vi hur hög en kanin är och tejpar med textiltejp upp på väggen så vi ser hur högt det blir. Därefter får varje barn mäta sig mot väggen. Vi sätter även här upp textiltejp så de ser hur långa de är. Vi jämför och tittar på kaninens tejp. Den är liten och vi är stora.Vi säger också att kaninen är kort och barnen är långa. Samma sak med olika ord. När vi mäter använder vi en tumstock.

Hur långt hoppar vi?
Kaninen kan hoppa långt i ett enda skutt. Vi tejpar på golvet så vi kan se hur långt. Alla barn får chans att hoppa och mäta hur långt de kan skutta. Detta tejpas också på golvet så vi kan jämföra med kaninen. Vi pratar om att vi kan hoppa långt men kaninen kan hoppa längre. Eller att den hoppar långt och barnen hoppar kortare. Till vår hjälp har vi även här en tumstock och textiltejp.
Vid varje tejp sätter vi en liten lapp med barnets namn så de ska kunna hitta just sin längd och sitt skutt. 

"Jag hoppade 56 8 (femtiosex åtta) långt"
När barnen sedan leker händer det att de använder tumstocken och mäter sina skutt. De hoppar om och om igen och mäter flera gånger. När man frågar "Hur långt hoppade du?"  kan det stolta svaret bli ""Jag hoppade 56 8 (femtiosex åtta) långt". Och då får de ha hoppat så långt för vi är inte ute efter längden i sig utan vi vill göra barnen bekanta med begrepp som lång, långt, längre, kort, kortare m.fl.

Det är kul att hoppa tillsammans och samtidigt.
När man hoppar kan man göra det själv eller tillsammans. En och en eller samtidigt. Hoppar man samtidigt måste man räkna "ett, två, tre, hoppa..." så det verkligen blir samtidigt. Det kan göras om flera gånger innan alla blir nöjda. Ibland hoppar en och den andre mäter, sedan byter man. Det går också att räkna "Hur många skutt behöver jag för att komma lika långt som kaninen?""Hur många behöver du?" "Vem behövde flest/minst antal skutt?" osv. osv...

Jill på Hallonet

2 kommentarer:

Hanna sa...

Vilken rolig idé!

Anonym sa...

Hej!
Jag jobbar på en uteavdelning med barn mellan 1 och 5 år.
Jag vill tacka för alla fina tips man får i den här bloggen. En av alla fina guldgruvor man kan hitta här på nätet.
Kram Lisa