Vår mail-adress

fredag 15 oktober 2010

Sortera och para ihop

Det finns många sätt att sortera och para ihop saker på. Det gäller bara att erbjuda barnen olika möjligheter och saker att sortera med. Hos oss har vi bland annat knappar i olika färger och storlekar. Dessa kan t.e.x. sorteras efter färg eller storlek. Barnen kan räkna hålen i knapparna. Är det olika många? De kan räkna alla knappar. Hur många finns det i varje färg? Hur många färger finns det?

Här sorteras det knappar efter färg.
Fina stenar av glas kan sorteras efter färg, form och storlek. Vilken är störst? Vilken är minst?Eller varför inte bara få hälla de i och ur olika stora burkar för att prova mängden. Hur mycket/många får plats i den stora burken? Hur mycket/många får plats i den lilla?

Det hälls fina glasstenar i och ur olika burkar för att prova mängd.
Det går att prata om vilken form stenarna har. Är de runda eller fyrkantiga? Kan man bygga på längden eller höjden? Hur många blir det innan det ramlar? Hur många vita finns det? Hur många blå finns det?

Barnen sorterar glasstenar på rad efter färg.
Ibland kommer det små kaniner på besök och de vill så klart ha vars en morot. Då kan man sortera, para ihop och räkna: Hur många kaniner finns det? Hur många morötter finns det? Är det lika många kaniner som morötter? Hur många kaniner av varje färg m.m.

 Man kan para ihop kaniner och morötter.
 Andra saker att sortera är lego, bilar, djur, kritor, pärlor, bestick... ...

Jill på Hallonet

1 kommentar:

Hanna sa...

Vilka mysiga övningar!
Måste hitta något liknande material...